Про це зазначив народний депутат від Блоку Петра Порошенка, заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак, коментуючи для ЗМІ питання основної проблеми валютного ринку.

 

За його словами проблема полягає не в тих небанківських фінансових установах, які мають ліцензії на обмін валют. Проблема в тих «чорних» обмінних пунктах, які масово відкриваються по всіх містах України, особливо, у великих містах.

 

«Тільки у Києві таких обмінних пунктів близько 1000. Доходить до того, що з вантажної машини вивантажують ларьок, який може працювати під вивіскою «Обмін валют» кілька днів або місяць. До першої «перевірки». Після чого він перевозиться на інше місце» – говорить депутат.

 

Руслан Демчак вважає, що Національний банк України має виробити свою стратегію боротьби із такими структурами і включитися у цей процес: «НБУ зараз на такі структури закриває очі і б’є по ліцензованих небанківських фінансових установах. Пояснюючи це тим, що такі обмінні структури не мають ліцензії, а отже не підпадають під юрисдикцію НБУ. Відповідно – це проблема правоохоронних органів. Насправді, такі пункти «кришуються» мілкими чиновниками із міліції і вони продовжують працювати».

 

Депутат також визнає необхідність «підняти вимоги, які б синхронно відповідали вимогам для пунктів обміну валют банків». «Можливо, необхідно підняти вимоги до статутного фонду. Головне, щоб такі фінансові установи дорожили ліцензією і не порушували валютне регулювання », – упевнений Руслан Демчак.

 

Парламентар також проінформував, що у НБУ наразі є стратегія, яка має бути презентована найближчими днями, щодо зливання невеликих банків 3-ї та 4-ї груп. «Можливо, деякі із таких банків і перекваліфікуються у фінансові установи, які якраз і будуть надавати послуги по обміну валют. Тобто, банки змінять свої банківські ліцензії на ліцензії фінансових установ. Це – тільки один із варіантів роботи невеликих банків» – завершує Руслан Демчак.

 

solydarnist.org