Виступаючи у Верховній Раді Руслан Демчак – депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка» підкреслив, що задля початку процесу децентралізації, нагальними для прийняття до кінця поточної сесії, є такі законопроекти: “Про службу в органах місцевого самоврядування”, “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг”, “Про муніципальну варту”, і особливо,“Про адміністративно-територіальний устрій України”.  

 

«Верховна Рада України ухвалила у першому читанні, без сумніву, історичний законопроект №2831-3 «Про місцеві вибори». Ним депутати проголосували за європейську, демократичну систему місцевих виборів – з прозорими процедурами, з відкритими прізвищами кандидатів, з ліквідацією беззаконня містечкових князьків. Але поки що ці позитивні зміни дискредитує та невизначеність, яку відчувають люди на місцях. Вони не мають відповідей на запитання: чи будуть делеговані повноваження надавати базові адміністративні послуги органам місцевого самоврядування, чи буде нарешті подолано корупцію у цій сфері? Хто забезпечуватиме правопорядок на вулицях, чи запрацює муніципальна варта? Як відбуватиметься служба в органах місцевого самоврядування, чи буде вона справді професійною та політично незаангажованою?», - розказує Руслан Демчак.

 

Парламентар акцентує, що треба зробити все, щоб місцеві вибори у жовтні відбулися вже в об’єднаних територіальних громадах: «Необхідно підштовхувати громади до цього. Депутати мають пояснювати у себе в округах, що децентралізація – це практично корисна річ: громади стануть багатшими, більш спроможними вирішити проблеми, що у них з’являться ресурси, можливості і повноваження, про які вони навіть не знають».

 

«Тільки швидко ухваливши увесь пакет необхідних для початку процесу децентралізації законів ми матимемо право говорити про реальні здобутки у напрямку децентралізації, про розвиток дієздатних місцевих громад і України в цілому» - резюмує Руслан Демчак.