Народний депутат України Руслан Демчак коментуючи можливість прийняття законопроекту №1558-1 "Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті" апелює до того, що Міжнародний валютний фонд категорично проти, щоб депутати в законодавчому полі зобов’язували банки реструктуризувати валютні кредити (переводити валютні кредити у гривню за старим курсом).

 

«Я особисто глибо вивчав це питання і звертався до МВФ щодо аналізу існуючого законопроекту. Вважаю, позицію МФВ резонною. Ми не маємо право завалити банківську систему прийнявши огульно популістичне рішення. Прийняття цього закону нагадує ситуацію, коли садівник хоче відрізати суху гілку, а рубить під корінь» - наголошує парламентар.

 

Позиція МВФ така, що реструктуризація має бути проведена на добровільних засадах між позичальниками і комерційними банками. Національний банк України вже допомагає цьому процесу. Відпрацьовано Меморандум, який добровільно підписали 11 банків.

 

Як зазначає Руслан Демчак кількість банків, що включились у процес ще не остаточна. З іноземними банками дещо довша процедура, оскільки узгодження цих позицій відбувається із їхнім іноземними акціонерами: «Відповідно до Меморандуму, банки орієнтовно на рівні 11 грн за долар готові на добровільних засадах пропонувати реструктуризацію для позичальників споживчих кредитів  фізичних осіб. Я вважаю, що це гарний компроміс між позичальниками та комерційними банками».

 

Заступник голови комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Руслан Демчак зазначає: «Процес включає не одного учасника ринку. І ми не можемо жертвувати одними, заради інших. Якщо ми піднімаємо питання реструктуризації, то треба запитати, а що робити із валютними депозитами? Виходить їх також необхідно реструктуризувати в гривню по старому курсу!».