Розвиток громад припиняється. Гроші на соціально-економічний розвиток окремих регіонів мають бути повернені до держбюджету

6 вересня Міністерство фінансів надало доручення Держказначейству призупинити проведення видатків місцевих бюджетів по субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій. Крім того, Мінфін доручив Казначейству отримати згоду місцевих фінансових органів на відкликання раніше відкритих асигнувань. Якщо говорити простими словами, це означає призупинення виділення грошей місцевим бюджетам (призначення яких – розвиток медицини, освіти, формування інфраструктури ОТГ тощо).  

 

Наприклад, остання липнева постанова Кабміну передбачала виділення на Вінницю 75 млн. грн., а місцеві бюджети Вінницької області мали б отримати 26,4 млн. грн.

Однак, наразі Державна казначейська служба України пропонує органам місцевого самоврядування добровільно повернути кошти до держбюджету. Такі листи щастя вже отримують голови ОТГ, районних рад та райдержадміністрацій у різних областях України.

 

Оголошено тендери, виготовлено проектно-кошторисні документи, але це нікого не хвилює... Тільки на 18 окрузі (Немирівський, Оратівський, Липовецький, Погребищенський та Іллінецький райони), це фактичне призупинення 60 проектів, які передбачали, як закупівлю матеріально-технічних засобів для шкіл та медичних закладів, так і значні за обсягом та бюджетами об’єкти по ремонту та реконструкції будівель шкіл, будівництво спортивних майданчиків. Більше того, частина з цих об’єктів мала б дофінансовуватись. Тобто роботи вже розпочаті завдяки попереднім траншам соцеконому.

 

Чим все це загрожує? Замороження проектів! Відсутність грошей наприкінці року у місцевих бюджетах та купа зобов’язань.

 

Правових підстав для повернення коштів субвенції немає. Однак останнім часом, стає нормою нехтування законів та процедур. А це шлях до відновлення бюджетної централізації.