Руслан Демчак: За чотири роки доходи місцевих бюджетів зросли із 69 млрд грн до 231 млрд.

Завдяки внесенню змін до Бюджетного та Податкового кодексів України, відбулася фінансова децентралізація, що дало можливість передати органам місцевого самоврядування додаткові бюджетні повноваження. За чотири роки доходи місцевих бюджетів зросли із 69 млрд грн до 231 млрд.

 

Громади мають отримувати достатні ресурси та повноваження для забезпечення якісного життя людей. Податки від прибуткової діяльності та території громади, використання місцевих ресурсів повинні наповнювати місцеві бюджети.

 

Громади мають отримати дієві інструменти впливу на ключові питання місцевого значення, контролю за ефективністю використання місцевих бюджетів. Обізнаність громадян із справами громади, своїми правами та можливостями в громаді є однією з цілей політики децентралізації.

 

Одним із важливих рішень децентралізації, також є передача у власність ОТГ земель сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів. Це означає, що відтепер громади можуть вільно розпоряджатися землею. ОТГ можуть розробляти генеральні плани всієї території громади, а не лише в межах населених пунктів, як це було раніше. Саме цей пункт завжди викликав відчуття несправедливості у жителів сіл та селищ, коли земля сільськогосподарського призначення передавалась у користування через обласне управління земельних ресурсів не жителям цих населених пунктів. Реформа децентралізації, має бути завершена шляхом остаточного формування спроможних об’єднаних територіальних громад.

 

Ми маємо зробити це!