В Україні триває медична реформа, яка стосується кожного українця, адже її мета – забезпечити  всіх громадян безкоштовними медичними послугами та гарантовану оплату медичних препаратів та ліків державою.

 

2018 рік – реалізовано перший етап реформи, який стосується первинної ланки надання медичної допомоги. Для реалізації цього створена єдина централізована база – «електронна система здоров'я».

 

27,5 млн. громадян вже заключили медичні декларації із сімейними лікарями. При цьому 76% задоволені своїми лікарями. Лікарі та медсестри отримують підвищену заробітну плату (до 20-25 тис. грн в міс.).

 

Пакет безкоштовних послуг на первинному рівні включає консультації сімейного лікаря та обстеження: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, вимірювання артеріального тиску, електрокардіограма,  швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити, білок, вагітність.

2019 рік – другий етап реформи, що стосується вторинного рівня – поліклінік, що працюють переважно на базі районних лікарень. Закупається комп’ютерна техніка та програми для підключення лікарів поліклінік до тієї ж «електронної системи здоров’я».  

 

На цьому етапі із  1 липня 2019 року Міністерство охорони здоров’я запускає Програму «Безкоштовна діагностика». За направленням сімейного лікаря (терапевта чи педіатра) ви зможете отримати понад 54 видів медичних послуг, які на 100% оплачуватиме Національна служба здоров’я, але за умови отримання направлення від свого сімейного лікаря.

 

Ще одне нововведення – електронні рецепти (Е-рецепт). «Доступні ліки» можна отримати в кожній аптеці, яка має договір із Національною службою здоров’я України.

 

З 2019 р. швидка допомога буде розділена на: екстрену – коли необхідна термінова госпіталізація; та невідкладну допомогу — вона виїжджатиме, коли немає небезпеки для життя людини, але є загроза для здоров'я (загострення хронічної хвороби, підвищення температури або тиску).

 

2020 рік – третій етап реформи на високоспеціалізованому рівні надання медичної допомоги. Національна служба здоров’я оплачуватиме перебування в стаціонарі та операції пацієнтам, які мають направлення від сімейного лікаря.

 

Сьогодні ми не маємо зупинитись на півдороги.

 

Ми маємо зробити це!