Руслан Демчак розказав про основні проблеми ринку лізингу

27 липня народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка», заступник Голови Комітету Верховної ради України з фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак провів робочу зустріч із представниками Ефіопії та за участі представників Асоціації «Українське об’єднання лізингодавців», Проекту USAID в Україні, Національної комісії, що здійснює державне регулювання ринку фінансових послуг та Національного банку України.

 

Делегація з Ефіопії була представлена членами Національного банку Федеративної Демократичної Республіки Ефіопія, чиновниками Міністерства промисловості, Федерального агентства розвитку промисловості, мікро-, малих і середніх підприємств та Банку розвитку Ефіопії.

 

Українська сторона поділилися досвідом розробки та впровадження нового законодавства щодо фінансового лізингу (законопроект №6395 «Про фінансовий лізинг») та законодавчих напрацювань по відновленню кредитування в Україні (законопроект №6027-д, що було прийнято у липні та знаходиться на підписі у Президента).

 

Під час заходу, Руслан Демчак зупинився на основних проблемах та пропонованих змінах до законодавства, що дозволять їх вирішити із прийняттям законопроекту «Про фінансовий лізинг».

 

Зокрема, народний депутат розказав про недостатню законодавчу захищеність фізичних осіб споживачів, які потерпають внаслідок низької фінансової грамотності та зазначив, що дана прогалина буде вирішена шляхом внесення змін до законопроекту №6395.   

 

«В законопроекті «Про фінансовий лізинг» визначено необхідність надання споживачу доконтрактної інформації перед укладанням договору лізингу. В тому числі повної реальної вартості договору для уникнення нерозуміння клієнтами своїх реальних зобов’язань і шахрайств з боку недоборчесних лізингових компаній. Крім того фізична особа (окрім ФОП) має право без пояснення причин відмовитися від договору в односторонньому порядку не пізніше 14 календарних днів з дати його укладення» - пояснює Демчак.

 

На сьогоднішній день є проблемою, що законодавчо невизначено норми, зокрема щодо можливості залучення лізингових посередників та використання механізму сублізінгу. Новий документ передбачає впровадження механізму залучення лізингових посередників, діяльність яких не належить до фінансових послуг, але є необхідною, бо зменшує витрати лізингових компаній і розширює географію доступності послуг. Також буде визначено механізм сублізингу (передача лізингоодержувачем майна у користування третім особам), особливості його функціонування тощо.

 

Руслан Демчак серед іншого зазначив і про проблему, коли лізингоодержувачі обмежені у своїх можливостях повернути предмет лізингу. Мова йде про шахрайські дії з боку потенційних клієнтів, які отримують предмет лізингу надаючи недостовірну інформацію.

 

Рекомендованими змінами законопроекту №6395 передбачено право лізингодавця відмовитись від договору фінансового лізингу та вимагати повернення предмету лізингу, якщо лізингоодержувач порушує вимоги законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, та у разі встановлення факту подання лізингоодержувачем недостовірної інформації.