13 січня Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроекти, що поклали початок судовій реформі України. Про це народний депутат від Блоку Петра Порошенка Руслан Демчак повідомив у коментарі журналістам у кулуарах Верховної Ради.

«Проголосовані парламентарями президентський та депутатські законопроекти «Про забезпечення права на справедливий суд та про внесення змін до ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» щодо удосконалення засад організації та функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів сприятимуть тому, що будь-який громадянин матиме змогу отримати справедливе судове рішення і в строк», зазначив народний депутат.

«Вважаю, що після революції гідності прийняття змін у судочинство України – це та одна з найперших вимог суспільства,яку парламентарі мали розглянути та прийняти. Президент  виступив з такою ініціативою, і Верховна Рада проголосувала за законопроект No1656 в першому читанні. Також ми прийняли законопроект Оксани Сироїд, що розроблявся при залученні європейських інституцій», – повідомив парламентар.

За словами Демчака, на розгляд депутатам подавалась й інші законопроекти, але їх було відхилено на користь No1656 та No1497, на базі яких буде створена робоча група з експертів, в тому числі із представників суддівського корпусу, вітчизняних та зарубіжних юристів та всіх зацікавлених депутатів. В результаті, до другого читання буде поданий один-єдиний законопроект.

«Законопроектами передбачено низку новацій у судовій системі. Так, пропонується викласти у новій редакції Закон “Про судоустрій і статус суддів”, а також внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства, Кримінального процесуального кодексу, законів “Про Вищу раду юстиції”, “Про доступ до судових рішень”, “Про судовий збір”, – розказав Руслан Демчак.