Руслан Демчак організував круглий стіл для представників ОТГ Вінницької області

За ініціативи народного депутата України, члена Фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Руслана Демчака в Іллінцях Вінницької області відбулося засідання у форматі «круглого столу» на тему «Децентралізація. Законодавчі ініціативи. Формування структур та органів управління об’єднаної територіальної громади».

 

Захід було присвячено обговоренню порядку формування структур та органів управління об’єднаних територіальних громад та перспектив розвитку громад у зв’язку з реформою  децентралізації.

 

Руслан Демчак ознайомив присутніх із законодавчими ініціативами, прийняття яких сприятиме стимулюванню подальшого процесу добровільного об’єднання територіальних громад шляхом добровільного приєднання до вже утворених ОТГ і забезпечить ефективну реформу органів місцевого самоврядування.

 

Говорячи про мету проведення заходу Руслан Демчак розказав, що в минулому році ставив перед собою завдання популяризувати об’єднання територіальних громад на своєму окрузі серед голів міських, сільських та селищних рад Немирівського, Оратівського, Іллінецького, Погребищенського та Липовецького районів. В рамках цього, спеціально була організована поїздка на Тернопільщину з метою перейняття досвіду по створенню та управлінню ОТГ на прикладі  Шумської територіальній громади.

 

«Як результат, по Вінниччині маємо найбільше об’єднаних територіальних громад в 18 виборчому окрузі. В минулому році було створено 8 територіальних громад, де вже пройшли вибори. Це Оратівська, Іллінецька, Немирівська, Ковалівська, Дашівська, Райгородська, Ситковецька та Мельниківська ОТГ.

 

Основна задача на перший квартал 2017 року більш вужча. По кожній з утворених ОТГ необхідно створювати управління освіти, медицини, соціального захисту. Ті органи, які зараз працюють в районах. Але там вони себе вичерпують, а на місцях такого досвіду поки що не має. ОТГ стали суб’єктами прямих міжбюджетних відносин, відтепер вони напряму від держави отримують медичну, освітню субвенції. Отже, спеціалістів потрібно оперативно навчити, щоб вони могли освоїти цей ресурс. І щоб населення ОТГ не відчуло негативу за рахунок відсутності досвіду.

 

Паралельним завданням залишається передача досвіду по об’єднанню територіальних громад тим, хто тільки стоїть на цьому шляху» - зазначив народний депутат.

 

Серед інших спікерів за заході виступили: голова Шумської об’єднаної територіальної громади Тернопільської області Володимир Плетюк, голова Іллінецької об’єднаної територіальної громади Володимир Ящук і голова Іллінецької районної державної адміністрації Андрій Лисак.

 

До обговорення долучились також голови та заступники голів Іллінецької, Дашівської, Оратівської, Ковалівської, Ситковецької, Райгородської об’єднаних територіальних громад. Учасники заходу ділились власним досвідом та напрацюваннями.