Законопроект №6010 пропонує альтернативний спосіб дотримання вимог законодавства щодо капіталізації банків

48 українських банків до 11 липня мають збільшити свій статутний капітал до 200 млн грн., що є вимогою НБУ відповідно до постанови №242 щодо графіку приведення банками статутного і регулятивного капіталу до мінімально необхідного рівня.

Виконання графіка капіталізації є узгодженою позицією Нацбанка з МВФ.

Єдиним швидким шляхом виконання вимог капіталізації та збільшення розміру статутного капіталу банку можливо за рахунок додаткових внесків. Нажаль, враховуючи сьогоднішню складну економічну ситуацію, не кожен акціонер банку спроможний це зробити. Альтернативним способом дотримання вимог законодавства, може стати злиття (приєднання) банків.

Законопроект №6010 «Про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків» описує процедуру приєднання банку (Банк що приєднується) до іншого банку (Банк правонаступник), а також описує процедуру припинення банком здійснення банківської діяльності без припинення юридичної особи.

Документом також пропонується вирішити проблему забезпечення безперервності обслуговування клієнтів банку, що приєднується, протягом проведення усієї процедури реорганізації.

Передбачається, що на наступному тижні законопроект буде внесений в порядок денний поточної сесії Верховної Ради.