Депутат пояснив: "...щоб гроші, так як і в Європі, вони, в першу чергу, ходили за безготівковими розрахунками".

Зниження граничної суми готівкових розрахунків спрямоване на боротьбу з тінізацією бізнесу. Про це повідомив народний депутат від БПП Руслан Демчак в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Це дійсно так, я хотів би повідомити, що це не спрямовано на обмеження саме громадян, а на боротьбу з тінізацією бізнесу, в першу чергу для того, щоб гроші, так як і в Європі, вони в першу чергу ходили за безготівковими розрахунками, і це ніяким чином не обмежує суми покупок. Кожна особа може покласти ці кошти на свій рахунок, або на картковий рахунок, наприклад, кредитну картку і розрахуватися в набагато більшому розмірі, ніж навіть 150 або 500 тисяч, це в залежності від того, що люди отримують взамін цієї оплати", – сказав Демчак.

Відповідаючи на питання, чи можна контролювати готівкові рахунки після такого рішення, нардеп сказав: "Справа в тому, що якраз контролювати готівкові розрахунки якраз і дуже важко і саме це є мотивацією до переходу в цивілізоване русло безготівкових розрахунків".

Нагадаємо, Нацбанк знижує граничну суму готівкових розрахунків з 150 тис. грн до 50 тис. грн для фізичних осіб починаючи з 4 січня.

Зокрема, постановою передбачена гранична сума розрахунків готівкою між фізичною особою і підприємством (підприємцем) протягом одного дня. Це обмеження також стосується розрахунків фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.

Починаючи з 4 січня, фізичні особи можуть здійснювати розрахунки на суму, що перевищує 50 тис. грн, шляхом перерахування коштів на рахунок. Безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень.

Гранична сума готівкових розрахунків підприємців між собою протягом одного дня залишається незмінною і становить 10 тис. грн.