Верховна Рада на вечірньому засіданні 20 грудня ухвалила в цілому проект закону «Про внесення зміни до Закону України “Про банки і банківську діяльність” щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб» (реєстраційний номер 5553), внесений Президентом України.

«Дуже важливо, що сьогодні ми оперативно відреагували на виклики часу і ухвалили в цілому закон 5553. Це є командна робота Президента України, Прем’єр-міністра та Верховної Ради. Закон дає можливість гарантувати вклади для всіх державних банків. Не тільки для державного Ощадного банку, а й державного Укрексімбанку та державного Приватбанку. Всі вклади, які громадяни мають в цих банках, вони на 100% гарантовані державою. Це не було передбачено чинним законодавством, адже раніше тільки Ощадбанк міг гарантувати повернення вкладів», – заявив журналістам у парламенті заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності, народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Руслан Демчак.

Народний депутат підкреслив, що прийнятий закон захищає вклади не тільки фізичних осіб у розмірі 200 тисяч грн, а й всіх вкладників.

«Закон говорить про те, що бізнесу не потрібно закривати рахунки, вкладникам не потрібно знімати гроші. Можна спокійно надалі працювати і такий великий державний банк як Приватбанк отримав справжнього акціонера з грошима. Відповідно, держава докапіталізує цей банк, задля його повноцінної роботи – всі платежі мають проходити миттєво. Якщо зараз ще залишаються невеликі труднощі, то вони будуть вирішені найближчі дні», – сказав Руслан Демчак.

«Зараз Національний банк під облігації державної позики Міністерства фінансів виділить додаткові кошти і банк буде повністю забезпечений грошима. Це те, чого не могли зробити приватні інвестори», – наголосив представник БПП.

 

http://solydarnist.org/