В останній сесійний день роботи парламентарів, окрім прийняття такого очікуваного і важливого документу, як затвердження Бюджету на 2015 рік, було також прийнято два соціально значимих закони. Мова йде про №1592 «Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей» та №1610 «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» щодо посилення захисту прав позичальників.

Влітку Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» №1304-VII (від 3 червня 2014 року), в якому заборонялось відчужувати квартири за валютними вкладами тих позичальників, для яких це було єдине житло (квартира до 140 м2, будинок до 250 м2).

Однак, як зазначає заступник Голови Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Руслан Демчак, «незважаючи на існування Закону №1304-VII, банки знаходили можливість відчужувати майно через вчинення виконавчого напису нотаріуса». «Таким чином норми закону обходили, і людей виселяли на вулицю, позбавляючи їх єдиного житла. Прийняття ЗУ №1610 має соціальне спрямування, і наразі він захищає людей від виселення. В даному випадку ми, як законотворці, хотіли захистити саме тих людей, які мають єдине житло, щоб вони не втратили дах над головою», – наголосив він.

За словами народного депутата, даний закон діє до моменту підписання Закону «Про реструктуризацію валютних кредитів». Відповідний законопроект вже готовий, і парламентар не виключає, що його буде прийнято у першому кварталі 2015 року.

«Зараз головне питання – на якому рівні повинен бути зафіксований курс – чи це буде курс на момент отримання кредиту, адже багато хто оформлював кредит ще по курсу 5 грн. за долар, або це буде курс станом на 1.01.2014 (курс НБУ в 7,99 грн. за долар). В залежності від цього кредити будуть переведені у гривню, і даний закон про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті автоматично скасується» – підсумовує Руслан Демчак.

Закон забороняє: стягувати у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріусу нерухоме житлове майно, що відповідає критеріям, визначеним у цьому Законі; примусове виселення мешканців такого житлового майна у будь-якому порядку.

Щодо ситуації, в якій опиняться банки із прийняттям закону №1610, Руслан Демчак зазначає: «Звичайно, для банків це негативне рішення. На жаль, ринок нерухомості зараз перебуває на нижній точці, і навіть виселивши людей, для банку продати квартиру по тій заставній ціні, яка була два-три роки назад, все одно неможливо. Цей закон носить соціальне спрямування, і наша задача до врегулювання ситуації з валютними кредитами, щоб людей просто фізично не виселяли з їхніх квартир».