Про це заявив заступник голови комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, народний депутат Фракції «Партії «Блок Петра Порошенка», коментуючи зареєстрований Верховною Радою законопроект  №5361 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів”.

«Законопроект актуальний, особливо з огляду на швидкий розвиток ринку платіжних систем та активізацію користуванню цими послугами українців. Серед інших, це фрілансери, що пропонують свої роботи закордоном через мережу інтернет (фотографи, ілюстратори, дизайнери, перекладачі, фахівці у сфері IT тощо).

Отже, постала необхідність у внесенні законодавчих змін, зокрема направлених на упорядкування діяльності небанківських фінансових установ на ринку платіжних послуг, визначення особливостей роботи провайдерів таких послуг, надання права небанківським фінансовим установам здійснювати випуск електронних грошей, а також удосконалення  порядку здійснення оверсайту платіжних систем та приведення національного кримінального законодавства до вимог європейського законодавства» - розказав Демчак.

Серед нововведень законопроекту у частині здійснення Національним банком нагляду (оверсайта) платіжних систем пропонується ввести поняття “платіжна інфраструктура” та “оверсайт платіжної інфраструктури”, а також передбачити право НБУ накладати штрафи на юридичних осіб – об’єктів оверсайта та встановити розмір цих штрафів від ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Народний депутат також зазначив, що в законі про платіжні системи установлено різні вимоги для започаткування діяльності учасників платіжних систем, створених резидентами та нерезидентами.

«З метою удосконалення та створення умов для розвитку послуг платіжних систем, створених нерезидентами, необхідне спрощення та уніфікації з умовами, установленими для резидентів. Так, законопроектом пропонується врегулювати такі основні питання:

- надати право резидентам України за допомогою електронних грошей сплачувати податки, збори, інші обов’язкові платежі, а також здійснювати благодійні (добровільні) внески і пожертвування;

- надати право резидентам України здійснювати/отримувати плату за товари, роботи, послуги електронними грошима, випущеними нерезидентами;

- надати право банкам України відкривати рахунки юридичним особам-нерезидентам» - пояснив Демчак.