25 грудня Верховна Рада України прийняла революційне рішення, що дозволяє говорити про початок відкритого діалогу держави та руху підприємців, прийнявши в цілому проект закону №1071-Д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо застосування податкового компромісу». За рішення проголосували 264 народні депутати. Чекаємо в найближчий час опублікування прийнятого закону.

Закон передбачає добровільну сплату неузгоджених податкових зобов’язань платниками податку на прибуток та ПДВ (що виникли до 1 квітня 2014 року) в розмірі 5% від суми задекларованих або визначених у податковому повідомленні-рішенні податкових зобов’язань. Тобто 95% суми відповідного податкового зобов’язання будуть вважатися погашеними (прощеними) державою.

Загальний термін можливості прийняття рішення платником податків про застосування процедури податкового компромісу становить 90 календарних днів з дня набрання чинності даного закону.

Останні роки режим Януковича вимагав від податкових органів під будь-яким приводом виписувати податкові акти. Підприємці не погоджувались і не могли сплатити суми необґрунтованих податкових зобов’язань, єдиним шансом були адміністративні судові процеси, які тягнуться роками. Зі слів підприємців неофіційні оплати за «позитивні» рішення судів складали 10% від сум оскаржуваних податкових зобов’язань. Тому логічно, чому запропонована ставка для податкового компромісу встановлена у розмірі 5%. Крім цього по актам більшим за 570 тис. грн. проводились кругові суди, сплати хабарів, кримінальні переслідування керівників підприємств по статті 212 КК, ухилення від сплати податків.

У законопроекті є уточнення положення щодо добровільності прийняття рішення платника податку. Однак вочевидь прийняття даного законопроекту сприятиме зменшенню корупції у суддівських лавах та звільнення підприємців від адміністративної та кримінальної відповідальності за умови сплати неузгоджених платежів з податку на додану вартість та податку на прибуток підприємств.

Мудре рішення, адже держава отримує додаткові надходження в бюджет України.