Про це народний депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Руслан Демчак  розповів  в ефірі вінницького телеканалу «Вінтера».

«Говорячи про децентралізацію, ми завжди зупиняємось тільки на соціальних проектах: інвестиції у очищення водойм, створення шкіл… І думаємо, що це межа. Насправді, це тільки перший етап.  Дійсно, спочатку необхідно щоб спроможна громада оцінила ситуацію, зробила дороги, визначила необхідну кількість соціальних інфраструктурних об’єктів і забезпечила це. Але є і наступний крок”, – зазначив парламентар.

Народний депутат впевнений, що саме громада має визначити, що потрібно у перспективі. “Можливо, це буде комунальне підприємство, або підприємство із комунальною та приватною частками. Створення такого підприємства відкриє можливість нових робочих місць, виготовлення продукції, що буде продаватися на території всієї України і даватиме приток нових грошових надходжень саме в цю громаду. Місцеву громаду можна розглядати, як маленьку державу, що може розвивати у себе ті підприємства, сільськогосподарські галузі, які б надавали постійний приток грошей», – розповів Демчак.

Парламентар пояснив, що децентралізація – це підвищення ролі місцевого самоврядування, що дозволяє мати громаді  такий апарат і статус, який відкриває їм додаткові можливості: «Перше – бути суб’єктом міжбюджетних відносин «громада – Київ» напряму. Друге – громада матиме спроможність самостійно залучати інвестиції. Третя спроможність – освоювати ці інвестиції. Тобто громада спроможна створювати нові інфраструктурні проекти у себе на місці, для того щоб будувати місцеву економіку».

Також, Руслан Демчак зазначив, що наразі працює над докторською дисертацію, тема якої «Бюджетна децентралізація».

«Зараз я створюю математичну модель, яка б давала можливість чітко побачити на 5-10 років вперед, що буде з об’єднаною громадою, з її бюджетом, якщо вона обере різні стратегії. Я дійшов до того, що, в будь якому разі, частину місцевого бюджету потрібно вкладати в невеличкі виробничі проекти. Якщо громада це буде робити з 2-3-го року свого існування, то на 5-й рік вона отримає геометричну прогресію бюджетних надходжень», – поділився своїми напрацюваннями Руслан Демчак.