Про це народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Руслан Демчак сказав під час засідання Вінницької регіональної платформи Асоціації міст України, яке відбулося сьогодні у Вінниці. Учасниками заходу стали міські та селищні голови, народні депутати України, депутати обласної ради, представники ОДА.

Виступаючи із доповіддю «Бюджетна децентралізація: здобутки та перспективи», народний депутат зазначив, що реформа децентралізації та регіональний розвиток України – це один із ключових векторів економічного розвитку та виходу країни із кризи.

«Незважаючи на скептицизм з боку деяких політиків, останні 1,5 роки показали, що реформа децентралізації може бути успішно реалізована, а її позитивні результати сьогодні видно неозброєним оком. В 2015 році був здійснений перший етап фінансової децентралізації: прийняті зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України щодо передачі органам місцевого самоврядування додаткових бюджетних повноважень.

Фактично, за цей період не тільки проведена бюджетна децентралізація, але і створено 172 об’єднані територіальні громади. За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, об’єднання також вже ініціювали близько шести тисяч місцевих рад, тобто, половина з існуючих. Це хороший темп, адже, приміром, у Литві всі 60 ОТГ були створені за шість років» – пояснив Демчак.

DSC_0097

Парламентар також нагадав, що 26 травня уряд планує затвердити План пріоритетних кроків на 2016 р. Документом передбачені зокрема такі ключові кроки, як підтримка подальшого об’єднання  територіальних громад, утворення центрів надання адмінпослуг в об’єднанні територіальних громад та віддалених робочих місць, підтримка процесу внесення змін до Конституції України, розроблення законодавчого пакету з питань децентралізації, що витікають із змін до Конституції: «Про засади вирішення питань адміністративно-територіального устрою України», «Про місцеве самоврядування в Україні» (нова редакція), «Про префектів».

«В рамках законотворчої діяльності вважаю, що участь у доопрацюванні та прийняття у другому читанні Верховною Радою України проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» (реєстр №4355 від 31.03.2016), заслуговує на особливу увагу.

Цей законопроект передбачає передачу сільським, селищним та міським радам повноваження щодо розпорядження землями державної власності за межами населених пунктів в якості делегованих повноважень і встановлення порядку передачі земель державної власності за межами населених пунктів в комунальну власність об’єднаних територіальних громад», – резюмував Руслан Демчак.