Верховна Рада розширила можливості місцевих рад з управління земельними ресурсами

Землі державної власності за межами населених пунктів будуть передані в комунальну власність об'єднаних територіальних громад. Отже, сільські, селищні, міські ради отримають відповідні повноваження щодо розпорядження такими землями.

Це стало можливим після того, як депутати підтримали в першому читанні Проект Закону № 4355 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель».

Депутат від Вінниччини Руслан Демчак, один із ініціаторів даного законопроекту додатково прокоментував, що законопроектом також пропонується сільським, селищним та місцевим радам дозволити змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності не тільки в межах населеного пункту, а й за його межами.

Повноваження із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель планується передати центральному органу, який реалізує державну політику у сфері земельних відносин та виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.

«Народні депутати дійшли згоди, що до другого читання будуть внесені необхідні поправки, і земля буде передаватися не тільки в об'єднані громади, а усім органам місцевого самоврядування. Думаю, що передача земельних повноважень на місця стане ще одним додатковим стимулом до об'єднання територіальних громад» - пояснив Демчак.