Демчак: Норми закону «Про споживче кредитування» повинні убезпечити споживачів фінансових послуг від порушення їх прав

Про це народний депутат від фракції Партії “Блок Петра Порошенка”, заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак написав на своїй сторінці у Facebook.

“Вчора понад 6 годин працювали в Комітеті з питань фінансової політики і банківської діяльності над правками до законопроекту №2455 «Про споживче кредитування»” – повідомив парламентар.

«Норми закону повинні убезпечити споживачів фінансових послуг від порушення їх прав, зокрема, надання неповної інформації для прийняття кредитних рішень. У свою чергу, він дозволить мінімізувати видачу кредитів позичальникам з неналежною кредитоспроможністю. Це є базою для нового ринку споживчого кредитування вже за європейськими стандартами, а не за стандартами “дикого” капіталізму, де ставлення в кращому випадку закінчувалися колекторами”, – зазначив Демчак.

Він виділив кілька питань, які викликали найжвавішу дискусію.

“Разом із депутатами обговорили та дійшли консенсусу щодо більшості норм. Найжвавішу дискусію викликали питання : нижня та верхня межі сум кредитів, які попадатимуть під споживчі, та відповідно, під захисні механізми закону; чи попадатимуть кредити до 1 міс. під споживчі; реклама кредиту – який мінімум інформації повинен бути; кредитні посередники – як регулювати і чи регулювати; надання переддоговірної інформації – у якій формі, «паспорт кредиту», та як зобов’язати споживачів ознайомитися з умовами кредитування перш ніж підписувати договір”, – написав Руслан Демчак.

За словами депутата, фіналізувати законопроект до другого читання заплановано до кінця цього тижня.