Руслан Демчак: "У своєму житті я керуюся принципами справедливості, чесності та правди, а тому солідарний з усіма, хто поділяє такі ж моральні цінності

Позачергові парламентські вибори до Верховної Ради України мають відбутися в останню неділю жовтня.

На противагу цьому та найбільшим противником, проведення народного волевиявлення українців звісно є Кремль. Адже новий склад ВР, це посилення Президента Порошенка та старт реальних економічних реформ, які так дратують Росію.

Про вибори що наближаються, ми вирішили провести розмову із громадським діячем, вихідцем з Вінниччини – Русланом Євгеновичем Демчаком.

 

- Руслане Євгеновичу, чи так були потрібні позачергові вибори до Верховної ради? Чого чекати із їх проведенням. 

- Завдяки більшості в попередньому парламенті Партії Регіонів, разом із комуністами, колишня Верховна Рада була повністю підконтрольна Януковичу. Після втечі Януковича, опозиції доводилось домовлятися з екс-регіоналами мало не за кожне прийняте рішення. Отже закономірним було рішення фракцій про розпад коаліції 24 липня, що фактично дало легітимний початок процесу розпуску Верховної Ради.

Новий парламент має бути складено із нових компетентних особистостей, які відстоюють проєвропейський шлях розвитку України. Вибір нових депутатів має здійснюватись за професійними та моральними якостями.

Вірю, що це дозволить змінити країну на краще та принесе Україні мир і процвітання.

 

- Ми знаємо Вашу історію, коли Ви балотувались до Верховної Ради у 2012 році. Руслане Євгеновичу, чи будете Ви балотуватись до парламенту 2014 року?

- Я сильна і в міру вперта людина, і тому не відступаю при труднощах. В мене були всі шанси виграти чесно ті вибори, тому конкуренти – представники колишньої цинічної системи влади почали діяти дуже грубо і агресивно, незважаючи на будь-які норми моралі чи достоїнства.

Так, я буду балотуватись. Я щиро бажаю змін для моєї країни і народу, тому я поділяю курс Президента України Порошенка П.О. на підтримку європейського вектору розвитку України. Переконаний, що мого досвіду, знань та бажання достатньо, щоб увійти до команди реформаторів, яка принесе довгоочікувані зміни в Україні, щоб побудувати моральне суспільство, де громадянин стоїть в центрі інтересів держави. Впевнений, що Україна має майбутнє, тільки подолавши корупцію у законодавчій, виконавчій та судовій гілках влади, а також провівши реформи правоохоронних органів.

 

- Як Ви вважаєте, яким має бути депутат?

- Дуже часто в Україні голосують емоційно, інші взагалі просто продають свої голоси за «гречку». Мало хто цікавиться програмами політиків, але головне мало хто цікавиться моральними принципами кандидатів.

Напевно, я перелічу банальні та звичні речі, однак, нажаль, ми часто нехтуємо ними.

Чесність – передусім. Депутат має бути чесним перед народом, перед своєю Батьківщиною.

Народний обранець має бути порядним.

Головне завдання народного депутата – це законотворчість та внесення змін у існуючі  закони. Фаховість – як здатність виконання депутатських обов’язків. Відповідно, депутат має бути і економістом, і юристом, і правозахисником.

 

- Ви зазначили, що народний депутат має буди фахівцем в економічній сфері. Які економічні завдання Ви поставите перед собою, як майбутнім народним депутатом.

- Як бізнесмен, розумію, що першочерговим для малого та середнього бізнесу є зменшення кількості податків та захист бізнесу від необґрунтованих перевірок.

Для України в цілому та зокрема нашого рідного краю Вінниччини – це поліпшення інвестиційного клімату для створення нових робочих місць.

Забезпечення сприятливого інвестиційного клімату в Україні залишається питанням стратегічної важливості, особливо у майбутньому післявоєнному стані, який потребуватиме відновлення значної території України.

Окремим пунктом я б також виділив пошук можливостей фінансування ремонту доріг між селами та районними центрами Вінниччини.

 

- Соціальним захистом населення, завдяки своїм громадським організаціям, Ви займаєтесь вже 6 років. Маючі важелі впливу у Верховній Раді, які ініціативи Ви би просували.  

- Ситуація в країні вносить свої пріоритетні завдання та спрямування державних коштів. Звичайно, першочерговим є законодавче забезпечення соціальних виплат і пільг учасникам АТО та членам їх родин.

Безперечно залишаються актуальними питання територіальної доступності медичної допомоги усім жителям, незалежно від їх соціального становища або місцезнаходження, а також відновлення обов’язкових профілактично-діагностичних оглядів.

Мої батьки вчителі, і повірте, як ніхто, я розумію, якого покращення потребує матеріально-технічне забезпечення шкіл по всій Україні, а особливо сільські школи, які закриваються і діти з яких мають отримувати знання через подолання труднощів.

Щодо галузі культури, то тут важливим є поширення та підтримка сучасної української патріотичної ідеології.

 

- Руслане Євгеновичу, Ви балотуватиметесь по Немирівському, Оратівському, Погребищанському, Іллінецькому та Липовецькому районах. Люди цих районів більшою мірою стурбовані питаннями сільського господарства та його розвитку. Що Ви можете запропонувати їм?

- Вважаю необхідним, законодавче закріплення надходження тільки до місцевого  бюджету сільради плати за використання земель резерву і запасу в розмірі 4,5 % від нормативно-грошової оцінки землі, а не розподіляти ці кошти між обласними та республіканськими бюджетами, з подальшим використанням коштів на будівництво доріг, об’єктів соціальної сфери та іншої необхідної територіальній громаді інфраструктури.

Наступне – законодавче закріплення принципу справедливого розподілу прибутку між сільськогосподарськими товаровиробниками та посередниками.

Окреме питання – встановлення відповідальності за заподіяння шкоди родючим властивостям землі, довкіллю, екології.

 

- Про те, що сьогодні Україні потрібна професійна, патріотична та боєздатна армія про це ніхто не сумнівається. Як на Вашу думку, чи потрібно відновлювати співпрацю України з НАТО. 

- Прикро, що останні роки держава провадила безвідповідальну політику щодо української армії. Сьогодні обороноздатність держави необхідно терміново зміцнювати, підносити авторитет і вагу в суспільстві професії військовослужбовця. Армія має бути професійна.

Безпека України сьогодні безперечно потребує відновлення питання співпраці із НАТО.

 

Газета "Життя Вінниччини", №10

"